Produkcja słodyczy to branża, w której czystość maszyn ma kluczowe znaczenie. Maszyny do produkcji słodyczy - jak np. cukierków, czekolady - mają kontakt z pyłem, cukrem, olejami, resztkami czekolady itd. Wszystkie te składniki są trudne i czasochłonne podczas tradycyjnego czyszczenia maszyn.
Natomiast przy wykorzystaniu maszyn do czyszczenia suchym lodem cały proces czyszczenia maszyn ulega skróceniu, czyszczenie jest dokładniejsze, szybsze i wygodniejsze. Poniżej prezentujemy czyszczenie suchym lodem (maszyną ICS IC-310) dwóch linii: maszyny do produkcji cukierków oraz linii produkującej czekoladę.
Czyszczenie maszyny produkującej wyroby czekoladowe
Czyszczenie maszyny produkującej cukierki
Warto zwrócić uwagę, że podczas powyższych procesów czyszczenia maszyn nie użyto wody. Cały proces oparty jest o sublimację suchego lodu, który sublimuje bezpośrednio do postaci gazu (z pominięciem stanu ciekłego). Suchy lód ponadto schładza czyszczoną powierzchnię, dzięki czemu przyklejone elementy (cukry, czekolada, oleje itd) tracą swoje właściwości klejące i lepiące.